Maleisië is een veelzijdig en veilig land om als toerist doorheen te reizen. Zowel het vasteland als het schiereiland Borneo beschikken over prachtige culturele bezienswaardigheden en een variërend landschap. Wie van grote steden houdt moet absoluut een bezoek brengen aan de hoofdstad Kuala Lumpur. De moderne Petronas Twin towner, luxueuze winkelcentra en de vele wolkenkrabbers vormen een sterk contrast met de uitgestrekte tropische regenwouden en andere flora in het oostelijk deel. Kortom, genoeg te doen en te zien!

Maleisië staat bekend om zijn overvloed aan natuurschoon. De jungle op het schiereiland (de Taman Negara) heeft geen enkele ijstijd meegemaakt is daarom een van de oudste regenwouden op aarde. In dit deel leven nog steeds olifanten, tijgers, neushoorns, diverse soorten apen en allerlei andere exotische dieren. Diverse prachtige planten en boomsoorten zijn hier van heel dichtbij te bewonderen.

Het land Maleisië
Maleisië bestaat uit twee delen: het schiereiland tussen Thailand en Singapore, ongeveer 40% van het totale oppervlak, en Oost Maleisië in de Zuidchinese Zee, met de staten Sabah en Sarawak, ook wel Borneo genoemd. Het schiereiland is verreweg het meest ontwikkeld, 86% van de bevolking woont en werkt hier. Een eeuwenoude cultuur met sporen van Portugese, Nederlandse en Britse aanwezigheid gekoppeld aan een adembenemende natuur ( o.a. de Cameron Highlands en de jungle van Taman Negara ) en de prachtige tropische stranden, bieden de bezoeker ongekende mogelijkheden. En voor wie dit wenst is Malesië ook bij uitstek een land om zelf per auto te ontdekken.

Borneo
Het landschap van Borneo bestaat uit bergen en heuvels met veelal maagdelijke oerwouden, machtige rivieren en een unieke flora en fauna, met als hoogtepunt de meest beroemde bewoners de orang-oetangs, neushoornvogels en vleesetende planten.

Strandvakantie Maleisie
Ook voor strandliefhebbers is Maleisië een zeer geschikte bestemming. Aan de westkust heb je onder andere het zeer beroemde eiland Penang (met als hoofdstad Georgetown) en even verder het prachtige Langkawi. Aan de oostkust heb je diverse prachtige droomeilanden met witte stranden en palmbomen. Dit gebied is ook ideaal voor de duik- en snorkel liefhebbers onder ons.

Bezienswaardigheden Maleisie
Maleisie heeft te veel bezienswaaridgheden en highlights om op te noemen. Hieronder hebben wij een selectie gemaakt per deel.

Schiereiland Maleisie
De hoofdstad van Maleisië is Kuala Lumpur, ook wel kort KL genoemd. Kuala Lumpur is een echte wereldstad met als grote trekpleister de twee gigantische wolkenkrabbers, de twin towers, de hoogste torens in de wereld. Naast allerlei moderne gebouwen (kantoren, grote winkelcentra) heb je ook nog veel authentieke stadsdelen zoals Little India en China town. Ondanks de grootte van Kuala Lumpur kan iedereen hier toch vrij snel zijn weg vinden. Ook is het een hele veilige stad om in rond te lopen, er zijn bijvoorbeeld geen stadsdelen waar je beter maar weg kunt blijven voor je eigen veiligheid. Natuurlijk blijft het wel een grote stad waar een beetje oplettendheid gewenst is.

Cameron Highlands
Zo’n 100 jaar geleden ontdekt door de Brit William Cameron. Het is het grootste berggebied van Maleisië en het klimaat is er prettig koel door de ligging op 1500 m hoogte. Dit klimaat is bij uitstek geschikt voor het verbouwen van thee, groente en fruit. Uitgestrekte theeplantages bedekken de heuvels.

Langkawi
De archipel van 104 kleine en wat grotere eilanden vormen een ideale bestemming voor een rustige strandvakantie of een paar dagen verblijf na een rondreis.

Penang
“The Pearl of the Orient”, ligt vlak voor de noordwest kust van het Maleisische schiereiland. In 1786 werd het eiland in bezit genomen door de Britse Oostindische Compagnie en ontwikkeld tot een handelspost. Penang was hierdoor de eerste Britse nederzetting in Maleisië, pas in de tweede instantie werden Malakka en Singapore ontwikkeld. De meeste strandhotels vindt u aan Batu Ferringhi Beach aan de noordkust van het eiland. De hoofdstad van Penang, Georgetown, is zeker een bezoek waard.

Taman Negara
één van de oudste, best geconserveerde regenwouden ter wereld. Het is een beschermd natuurgebied en commercieel houtkappen is er uit den boze! Het oerwoud kent een zeer rijk dierenleven. De prachtige fauna en vooral de kakofonie van geluiden die losbarst wanneer de zon is ondergegaan, is onvergetelijk.

Kuantan
Gelegen aan de oostkust. De tropische stranden van Kuantan en het iets te noorden gelegen Cherating bieden een keuze aan hotels. Hier kan men tijdens het seizoen, mei tot september, soms de reuzenschildpadden hun eieren op het strand zien leggen. Voor de kust van Kuantan bevinden zich enkele kleinere eilanden, ideaal voor zwemmen en duiken. Kuantan is ook bekend om houtsnijwerk en weverijen en is een uitstekend vertrekpunt voor een avontuurlijke boottrip naar Lake Chini dat tussen juni en september bedekt is met lotus bladeren.

Borneo
Borneo staat bekend om de pure natuur en de Orang Oetangs.

Kota Kinabalu (Sabah)
Sabah is het noordelijkste gedeelte van het eiland Borneo. Sabah is rijk aan flora en fauna, prachtige stranden en tropisch regenwoud. Vanzelfsprekend is hout de belangrijkste bron van inkomsten, maar de toeristenindustrie heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld. Voor de avontuurlijke bezoeker is een bezoek aan het Kinabalu nationale park met een trektocht naar de top van de berg een must. Andere bezienswaardigheden zijn het Sandakan Orang Oetan reservaat, de Gomantong grotten en de longhouses.

Kuching
het land van de koppensnellers. Tot rond de 2e wereldoorlog stonden de Ibans, de grootste stam in Sarawak, bekend om het koppensnellen. Zelfs nu kunt u in de longhouses van de Ibans nog de mensenschedels zien liggen. De geschiedenis van Sarawak is uniek en fascinerend. Gedurende honderd jaar, tot de 2e wereldoorlog, werd het land geregeerd door de Engelse familie Brooke. Als dank voor de hulp aan de Sultan van Brunei kreeg de Engelsman James Brooke in 1830 de titel van Rajah van Sarawak. Onder de Brookes ontwikkelde Kuching zich tot een handelsstad en werd het koppensnellen teruggedrongen.

Informatie Maleisie

Fooien
Niet vereist. De meeste hotels en restaurants voegen reeds 10% service en 5% tax bij de rekening.

Geld
De nationale munteenheid is de ringgit (MR). MR 1= ca Nlg 0,50. Vrijwel alle banken en geldwisselkantoren wisselen contant geld (m.n. Amerikaanse dollars) en reischeques. De koers van de ringgit schommelt: de aankoopkoers stond begin 1998 op ongeveer US$ 1=MR 4. Girobetaalkaarten zijn bij postkantoren inwisselbaar. Creditcards worden overal geaccepteerd.

Gezondheid
Vaccinatie tegen de volgende ziektes wordt aangeraden, maar is niet verplicht: tyfus, cholera, hepatitis A en DTP. Zoals in vrijwel alle (sub) tropische landen en gebieden geldt, is het verstandig om malariapillen te slikken. Raadpleeg minimaal zes weken voor vertrek uw huisarts of GG & GD.

Kleding
Luchtige katoenen kleding. Een vest voor in de bergen. Hoofdbedekking tegen de zon en een paraplu tijdens de regentijd.

Klimaat
Tropisch, met hoge luchtvochtigheid en gelijkmatige temperatuur. De regentijd is aan de oostkust van West-Maleisië, Sabah en Sarawak van oktober tot maart. Buien zijn hevig, maar duren kort. Aan de westkust van West Maleisië: idem, maar minder hevig.

Paspoort & Visa
Geldig paspoort, dat bij vertrek uit Maleisië nog minsten 6 maanden geldig is.

Taal
De officiële taal is Bahasa Melayu (Maleis). Met Engels kan men op de meeste plaatsen uit de voeten.

Taxi’s
De meeste taxi’s in grotere steden zoals Kuala Lumpur, Johor Baru en Ipoh zijn van een meter voorzien. Zoniet, spreek de prijs dan eerst af. Afdingen aan te bevelen.

Tijdverschil
6 uur later dan Nederlandse zomertijd.

Voltage
220 Volt met driepolige stekkers (u heeft een verloopstekker nodig).

Hotspots in een notendop:
Sunset Market in Kuala Lumpur
Thee plantages in Cameron Highlands
Historisch Malakka
Nationaal Park Taman Negara
Grotten in Mulu
Longhouses in Sarawak
Penang, de parel van de Oriënt
Langkawi, de Legende
Oerang Oetan in Sepilok
Historisch Malakka top

Van een relaxte strandvakantie tot en met een hele actieve, sensationele vakantie en alles wat ertussen in zit is Maleisië een uitermate geschikt land. Maleisië heeft bijna alles wat op een vakantieverlanglijstje te vinden is.