Nicaragua is een land van vulkanen, meren en zee met een ongekende rijkdom aan flora en fauna.

Nicaragua ligt tussen Costa Rica en Honduras, en grenst aan de westkant aan de Stille oceaan en aan de oostkant aan de Caribische zee. De taal in Nicaragua is Spaans, waarbij aan de Caribische kust en op de Corn eilanden een dialect van Engels wordt gesproken.

Eén op de vijf inwoners woont in de hoofdstad Managua. Toch maakt de aparte hoofdstad geen overvolle indruk. Het meest opvallende aan Managua is toch wel dat de hoofdstad geen centrum heeft. Op slechts 50 meter boven de zeespiegel is het in Managua bijna altijd zonnig en warm. Het gehele jaar door ligt de temperatuur rond de 30ºC.

Ten noorden van Managua liggen de hooglandgebieden met uitgestrekte koffie- en theeplantages. In dit gebied ligt de koffieplantage annex natuurpark van Selva Negra.

De historische stad Léon ligt temidden van een keten van 10 vulkanen, waarvan er nog enkele zeer actief zijn. Deze vulkanen steken hoog uit boven de maïs-, rijst- en katoenvelden.

In het zuiden van Managua ligt temidden van het 177 km lange Lago de Nicaragua (het op twee na grootste meer van Latijns Amerika) het Isla de Ometepe (letterlijk “eiland tussen twee heuvels”). Dit ecologische juweel bestaat uit twee grote vulkanen (Concepción en Madera). De bewoners zijn verspreid over vele dorpjes waar u zich terug in de tijd waant. Een praatje met een van de boeren of vissers op het eiland is een goede manier om de Nicaraguanen te leren kennen.

Vlakbij Managua vindt u ook de steden Masaya en Granada, elk met zijn unieke eigenschappen. In Masaya (vernoemd naar de vulkaan Masaya) kunt u uitstekend terecht voor een prachtige, handgemaakte souvenir. Ook kunt u een bezoek brengen aan de vulkaan Masaya. Het is mogelijk om met de auto tot op een paar meter afstand van de actieve krater te komen.

In Granada waant u zich in een oud Spaans stadje, met de prachtige in goede staat verkerende gebouwen, de vele gezellige eettentjes en de kilometers lange boulevard.

Natuurlijk moeten we niet vergeten dat het grootste gedeelte van Nicaragua bestaat uit ongerept tropisch regenwoud. Al jaren geleden is dit gebied beschermd verklaard door de regering. Het is moeilijk om dit gebied te bezoeken, met name omdat er geen enkele vorm van infrastructuur te vinden is. De mensen die toch graag dit gebied willen bezichtigen worden beloond met een unieke ervaring.

Diverse mensen komen via Costa Rica op een speciale manier Nicaragua binnen, en wel via de San Juan rivier. Deze rivier stroomt van de kust naar Lago de Nicaragua. De tocht voert door het prachtige regenwoud van Costa Rica en Nicaragua, de natuur houdt geen rekening met grenzen van landen. Nicaragua is in vele opzichten een bezoek meer dan waard.