Finland, het land van de duizend meren
Het land van de duizend meren, zo wordt Finland ook wel genoemd. Feitelijk zijn het er geen duizend, maar duizenden. Genoeg waterplezier dus! In de zomer zijn er veel zeilers en zwemmers te vinden rond de meren. Liever een wat meer ontspannen vakantie? Finland biedt je maar liefst 1,7 miljoen sauna’s. Maar dat is niet de enige reden om op vakantie te gaan naar Finland. Het is hier namelijk zowel in de zomer als in de winter leuk. ’s Winters kun je goed vertoeven in Fins Lapland, inderdaad daar waar de Kerstman woont!

Natuurliefhebbers kunnen zich prima vermaken in een van de vele wildparken die Finland bezit. Je kunt hier zelfs beren spotten! Omdat Finland een redelijk dunbevolkt land is kun je hier nog echte rustige wandelingen maken zonder overal toeristen tegen te komen.

Lapland saai, koud en somber? Nee, helemaal niet. Lapland dat in het noorden van Zweden en Finland ligt, is voor avonturiers. De ruige natuur biedt volop mogelijkheden om te skiën, een tocht met husky’s of rendieren te maken en te ijsvissen. Het absolute hoogtepunt van een Lapland-reis is het ervaren van het Noorderlicht, een uniek natuurfenomeen met een spectaculair lichtspel aan de hemel.

In het thuisland van de kerstman regeren de seizoenen, vooral de winter. Een bijzonder manier om het land te ontdekken is dan ook met een driedaagse huskytocht. Overdag actief bezig zijn, genieten van de natuur en overnachten in wildernishutten. De dagafstanden liggen tussen de vijftien en veertig kilometer. De verblindende sneeuw blijft tot mei liggen. De ondergrond is in deze ijzige omgeving permanent bevroren.

Oorverdovend gehuil
Buiten de huskyfarm in Ivalo, circa driehonderd kilometer boven de poolcirkel, is het gehuil van honden oorverdovend. Tientallen laten luid en duidelijk merken dat ze er het liefst als een speer vandoor willen gaan. IJe krijgt een eigen slee en na korte instructies mag je meteen de proef op de som nemen: sturen kan niet, alleen remmen.

Voet op de rem
De snelheid van de slee is bijna angstaanjagend. De dennenbomen aan weerszijden van het smalle pad boezemen angst in. De eerste bocht verschijnt genadeloos aan de horizon. Eén seconde met beide voeten op de rem is voldoende om de enthousiaste husky’s te doen afremmen en tien meter later zonder kleerscheuren uit de bocht te komen. De dieren volgen het spoor en elkaar.

Verdiende sauna
Aan het eind van de eerste dag overnacht je in een soort wildernishut. De honden worden verzorgd en je kunt zelf genieten van de sauna. De accommodatie is verder vrij sober, maar dat wordt gecompenseerd door de prachtige ligging.

De tweede dag verloopt stukken sneller. De sledes zijn lichter. De tocht gaat door een gevarieerd landschap. Besneeuwde heuvels, bossen, valleien en bevroren meren vliegen voorbij.

De laatste dag rennen de honden terug naar de huskyfarm. Lapland ontdekken per husky is een bijzondere ervaring voor de avonturier.
Finland staat bekend als het meest beboste land van Europa en is daardoor ook de woonplaats van verschillende dieren. Vooral Oulanka Nationaal Park is een goede plek in Finland
om dieren te spotten. Het Oulanka Nationaal Park is een grote wildernis met rivieren in kloven, stroomversnellingen en watervallen. Ook is Oulanka een van de rijkste gebieden wat betreft dieren en planten.