Sri Lanka ligt ten zuiden van India en is een eiland in de Indische Oceaan. Het is een prachtig gebied met gouden zandstranden, ideale surfplaatsen, uitgestrekte natuur en wildlife met onder andere olifanten en luipaarden. Het eiland heeft daardoor een natuurlijke en pure schoonheid die iedereen even volledig tot zichzelf laat komen. De ene keer loop je door een tropisch bos en het volgende moment geniet je van de helderblauwe zee of een uitgestrekt woestijngebied. Vergeet dus zeker je camera niet tijdens een vakantie in Sri Lanka.

Het land heeft een eeuwenoude cultuur en dat zul je gegarandeerd merken tijdens je vakantie op Sri Lanka. Deze cultuur is vooral terug te zien in de dagelijkse rituelen en gebruiken die de inwoners tot op de dag van vandaag nog doen. Zo brengen ze offers aan belangrijke goden en bieden ze hun zitplaats in de bus aan wanneer een monnik instapt. Tradities worden van generatie op generatie doorgeven en dat maakt deze cultuur zo bijzonder en oprecht. Belangrijke feestdagen in Sri Lanka zijn onder andere Tamil Thai Pongal dag, een dankfeest, en Diwali, een lichtfeest.

Sri Lanka is één van de landen in Azie waar het toerisme aan het toenemen is. Dat is niet gek want Sri Lanka heeft zowel voor de zonaanbidder als avonturier veel te bieden. Sri Lanka, de traan van India en de parel van het Oosten. Naast een weeldigere en wilde natuur beschikt Sri Lanka ook over talrijke cultuurschatten. Breng een bezoek aan Kandy, in het centrum van het land, waar een hoektand van Boeddha wordt bewaard. Of Polonnaruwa waar één van de meest indrukwekkende beeldhouwwerken zijn terug te vinden. Een groot Boeddhabeeld gehouwen uit één steen. Yala National Park is een gigantisch natuurpark waar je de kans krijgt om wilde olifanten, apen, luipaarden tegen te komen en te ontdekken hoe zij leven in hun eigen habitat! Dit zijn nog maar enkele pareltjes van het eiland, maar Sri Lanka heeft nog zoveel meer te bieden!

Hotspots
Colombo, de hoofdstad
Anuradhapura, oude koningsstad
Polonnaruwa, oude koningsstad
Kandy, de mooiste stad van Sri Lanka
Nuwara Eliya, koloniale grandeur
Galle, Hollands glorie in de tropen
Negombo, het vissersdorpje
Badplaatsen in Beruwela, Bentota, Kalutara, Kosgoda

Anuradhapura
het stadje in het noorden van het eiland was in 437 v. Chr. gesticht door koning Anuradha en eeuwenlang het centrum van het boeddhisme op Sri Lanka. Hier kunt u een bezoek brengen aan de heilige bodhiboom, die volgens de legende afstamt van de boom waaronder Boeddha te Sarnah in India de Verlichting bereikte. Deze boom is het reisdoel van vele pelgrims die hem met bloemen en gebedsvlaggen versieren.

Beruwela en Bentota zijn zeer geliefde vakantieoorden. Op en langs het strand vindt men de hotels tussen talloze palmen. Ook kan men de vissers zien varen die onder het zingen van oude liederen hun netten binnenhalen. Dichtbij ligt de Galapata Vihara, een veelbezochte 12e eeuwse tempel. Door de aanwezigheid van een beschermde lagune bij Bentota, kunnen hier bij een ruwe zee toch vele watersporten bedreven worden.

Colombo
De hoofdstad van Sri Lanka toont u de vroegere aanwezigheid van de Engelsen en Nederlanders: Nederlands-Hervormde Wolvendaalkerk uit 1749 (een bakstenen, gedeeltelijk gepleisterd gebouw in barokstijl ), het Nederlands Museum, het Fort en het Gemeentehuis. De winkelbuurt met de typisch oosterse bazaar is zeker het bezoeken waard.

Galle
Een plaats die met name voor Nederlandse bezoekers erg interessant is. Hier treft men vele herinneringen aan uit de V.O.C. periode. Zo grenst aan de haven een volledig Nederlandse wijk. Galle is ook beroemd om zijn met de hand vervaardigde lakwerk.

Kandy
Gelegen ten oosten en ongeveer 3½ uren rijden van Colombo is een koele bergplaats met ruim 120.000 inwoners. De stad huist tevens de beroemde tempel Dalada Maligawa (Tempel van de Tand). Deze tand van Boeddha wordt tijdens de avond-dienst temidden van tromgeroffel vereerd. Voorts is de stad bekend om haar botanische tuin en de traditionele Kandy-dansen.

Negombo
dit levendige plaatsje was in de 17e en 18e eeuw in Nederlandse handen en beschikt als gevolg hievan over een door Nederlanders aangelegd kanaal en een Nederlandse kerk. Negombo was in die tijd een belangrijke uitvoerhaven van specerijen, vooral van kaneel. Nu is het een drukke badplaats geworden.

Kosgoda
Het rustige schilderachtige plaatsje ten zuiden van Bentota, bekend om zijn reservaten voor schildpadden.

Mount Lavina
ligt elf kilometer ten zuiden van Colombo en is de oudste badplaats van Sri Lanka. Het Mount Lavina hotel dat in koloniale stijl is opgetrokken, was vroeger het buitenverblijf van de Engelse gouverneur. Het beschikt over een privé strand en is een ideale bestemming voor mensen die het genieten van zon, zee en strand willen combineren met stadsbezoek of andere uitstapjes.

Eten en drinken
Rijst, rijst en nog meer rijst, dat zul je vooral veel terugzien op de menukaart. Inwoners eten het vaak zelfs al tijdens het ontbijt! Verder wordt er veel met specerijen gewerkt in de keuken, zoals nootmuskaat en kruidnagel. Een typisch gerecht uit Sri Lanka is dan ook de curry. Die vind je terug in allerlei vormen; rood, zwart of wit. De ene is heel pittig, terwijl de ander wat milder is. Een traditioneel drankje is ‘arrack’. Dit is een soort whisky die je puur of gemixt met cola kunt drinken. Laat je meevoeren door de cultuur en maak van je vakantie op Sri Lanka een onvergetelijke tijd.

Geld
De nationale munteenheid is de rupee (LKR). Credit cards worden geaccepteerd in de grote steden.

Gezondheid
Aanbevolen worden vaccinaties tegen DTP, tyfus en hepatitus A, alsmede het slikken van malariatabletten.

Kleding
Luchtige katoenen kleding, een vest voor in het bergland, eventueel hoofdbedekking tegen de zon, paraplu tijdens de regentijd.

Klimaat
Tropisch, met tamelijk gelijkmatige temperatuur (Colombo gemiddeld 27ºC). Regentijd: mei tot oktober in het zuiden, westen en het centrale bergland.

Paspoort & Visa
Voor een verblijf van maximum 30 dagen volstaat een geldig paspoort, dat bij vertrek uit Sri Lanka nog minstens 2 maanden geldig is. Voor een langer verblijf is een visum vereist, verkrijgbaar bij de Ambassade van Sri Lanka.(Jacob de Graefflaan 2, 2517 JM Den Haag, tel 070-3655910)

Taal
Singalees en Tamil. In de steden en toeristische gebieden wordt redelijk tot goed Engels gesproken.

Tijdverschil
3,5 uur later dan Nederlandse zomertijd.

Taxi’s
Vele taxi chauffeurs kennen de stad niet zo goed en hun Engels is ook niet zo bijzonder. Laat iemand van uw hotel uw bestemming aan hem uitleggen. Spreek de prijs eerst af.