Takulandirani! Deze kreet zult u overal horen als u op vakantie gaat naar Malawi, de lokale bevolking heet u namelijk graag welkom in het warme hart van Afrika! Malawi het land waar nog maar weinig toeristen komen, heeft de avontuurlijke reiziger veel te bieden. Wij verzekeren u: wie de tijd neemt het land te ontdekken, zal aangenaam worden verrast.
Malawi wordt in de lengte doorkruist door de Rift Valley, een 6000 km lange breuk in de aardkorst, waardoor het land gekenmerkt wordt door hoge bergen, vruchtbare valleien en zoetwatermeren. Als u aan Malawi denkt, denkt u wellicht niet meteen aan een safari, maar niets is minder waar. Krokodillen, nijlpaarden, olifanten en buffels…… u vindt ze hier allemaal. Maar Malawi heeft meer. Hier kunt u namelijk nog op safari zonder de rijen minibusjes die de meeste safariparken in Afrika bevolken. Wilt u de natuur liever eens van een andere kant bekijken? Veel parken bieden naast de traditionele jeepsafari’s ook wandelsafari’s, boottochten of paardrijdtochten aan.

Midden Malawi
Lake Malawi, Lake of stars! Lake Malawi is het 3e grootste meer in Afrika en beslaat een vijfde van het totale oppervlak van Malawi. Het is de ideale bestemming voor iedereen die na een avontuurlijke safari nog even wil nagenieten op een zonovergoten tropisch strand. Vissers die in alle vroegte met hun prauwen de zee op gaan, witte stranden en de zon die ondergaat in de zee…. in Lake Malawi waant u zich op een bestemming aan de Indische Oceaan.

In de volksmond wordt Lake Malawi ook wel het ‘kalendermeer’ genoemd, vanwege zijn lengte van 365 mijl en 52 mijl breedte. Het meer is ooit ontstaan door vulkanische activiteit en maakt deel uit van de Rift Valley. U kunt heerlijk genieten van de prachtige stranden en wie afdaalt in de fascinerende wereld onder water zal zich vergapen aan de honderden prachtig gekleurde tropische vissen die hier voorkomen. Of u nu alleen ontspanning zoekt of liever actief bezig wilt zijn, Lake Malawi biedt voor elke reiziger wat wils. De meeste toeristen die op vakantie gaan in Malawi komen het land binnen via de luchthaven in Lilongwe. Het eerste dat zij derhalve van het land zien is de centrale regio. Dit gebied vormt niet alleen de toegangspoort tot de rest van het land maar heeft van zichzelf ook veel te bieden. Als onderdeel van het Centrale Afrikaanse Plateau wordt het landschap gekenmerkt door uitgestrekte graslanden. In het oosten liggen een aantal bergketens die een onderdeel vormen van de Great Rift Valley. De natuur in de centrale regio is minder spectaculair dan in het noorden en zuiden, maar u vindt hier dezelfde variëteit in landschappen als in de rest van het land. Inselbergs, rivieren, bergplateaus en hooglanden en wildreservaten maken een bezoek aan dit gebied dan ook zeker waard.

Noord Malawi
Het noorden van Malawi heeft de bezoeker veel te bieden. De dunbevolkte regio is nog ongerept en daarom uitermate geschikt voor de reiziger die op zoek is naar het authentieke Afrika. Het noorden wordt gekenmerkt door rivieren, uitgestrekte graslanden en bergmassieven en bossen, met als topper het 2500 meter hoge Nyika Plateau.
In het noorden van Malawi is een groot aanbod aan fascinerende Nationale parken. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan Het Vwaza Marsh Game Reserve. Dit park ligt aan de voet van het Nyika National Park en biedt een diversiteit aan ecosystemen. Hier vindt u moerassen, grasvlaktes en bossen en daardoor een grote variëteit aan dieren. Op het Nyika Plateau kunt u schitterende wandelingen maken en genieten van de vergezichten op grote hoogte. Lake Malawi is in het noorden ongerept. Vissersdorpjes langs de oevers maken een kalme indruk, de stranden zijn goudgeel en in de omgeving zijn een aantal interessante historische monumenten te bewonderen.

Zuid Malawi
Zuid Malawi is de meest welvarende regio van het land en tevens het deel waar de meeste mensen wonen. Blantyre vormt het economische centrum van Malawi en was in vroeger tijden tevens de hoofdstad. Vanuit de stad kunt u de hele regio eenvoudig bezoeken.
Het merendeel van de toeristen die het land aandoen verblijven in dit gebied vanwege de grote diversiteit aan landschappen. Het heeft rivieren, meren, uitgestrekte vlaktes, valleien en bergmassieven. Dit is het tevens het gebied van de suikerplantages, vissersdorpen en van de Elephant Marsh, ooit het gebied waar duizenden olifanten leefden, maar dat nu bekend staat om zijn vele vogelsoorten.