Zon, cultuur, natuur, strand en zee; een vakantie naar Portugal heeft het allemaal. Het land vormt de uiterste zuidwestpunt van het Europese vasteland en je vliegt er in drie uur naartoe. Portugal heeft genoeg variatie om aan je vakantiewensen te voldoen. Dankzij een achthonderd kilometer lange kustlijn ligt een strandvakantie het meest voor de hand. Populair is de afwisselende Algarvekust in het zuiden, maar ook langs de noordkust liggen regio’s met lange zandstranden en fraaie havenplaatsen. Het binnenland heeft talloze kleine plaatsjes met een authentieke Portugese sfeer. De eilandengroepen Madeira en de Azoren horen eveneens bij Portugal.

De culturele hotspots van Portugal zijn Lissabon en Porto. De hoofdstad Lissabon staat vol met bezienswaardigheden en monumentale bouwwerken. In de historische wijk Alfama vind je onder andere de Kathedraal van Lissabon. Het uitzichtpunt Castelo de São Jorge ligt er vlakbij op een heuvel. In het oude Bairro Alto zijn meer authentieke straatjes. Breng je de vakantie in Portugal noordelijker door, dan moet je zeker Porto bezoeken. Met de Ribeira heeft deze stad ook een sfeervol oud gedeelte, waar je de monumentale kathedraal Sé do Porto kunt bewonderen. In het zuiden zijn Faro en het eeuwenoude plaatsje Silves de aanraders.

Een last minute Portugal biedt de liefhebber van cultuur een hoop herinneringen om mee naar huis te nemen. Het land heeft grote steden zoals Lissabon en Porto, waar wordt gepronkt met oude indrukwekkende architectuur. Kasteelruine Castelo de Silves in Silves en Torre de Belem in hoofdstad Lissabon zijn toppers onder de culturele trekpleisters, waarbij architectuur en geschiedenis de bepalende rol spelen. De enorme variatie in cultuur en structuur maakt Portugal tot een aantrekkelijk land voor verschillende soorten reizigers. Typerend voor de Portugese cultuur is Fado-muziek. Fado betekent noodlot, wat de weemoedige vorm van muziek vertegenwoordigt. Wil je Fado-muziek live horen, ga dan naar A Baicua in Lissabon, waar de emotionele klanken met eigen oren te horen zijn.

Winkelen en uitgaan in Portugal
Als je je strandvakantie in Portugal wilt onderbreken voor een dagje winkelen kan je op veel plaatsen terecht. In de Algarve-hoofdstad Faro staat Forum Algarve, waar meer dan honderd boetieks en tientallen horecagelegenheden zijn gevestigd. Uiteraard heeft de stad zelf ook een gezellig centrum met winkels en restaurants. Het belangrijkste winkelgedeelte in Lissabon is Baixa. Cafés, clubs, fadobars en andere uitgaansgelegenheden vind je vooral in de oude wijken Bairro Alto en Alfama. Porto’s nachtleven speelt zich af in het stadsdeel Ribeira. Winkelen kan in de Rua de Santa Catarina en in shoppingmalls als Passeio dos Clérigos.

Portugal kent bruisende badplaatsen, zoals onder andere Portimao en Albufeira, waar de grootste feesten voor een voornamelijk jong publiek plaatsvinden. In Portimao vind je Wine Bar English Pub, een gezellig restaurant langs de kust. Lissabon kent enkele zeer populaire restaurants zoals Belcanto en Stanislav Avenida, waar je de authentieke Portugese keuken kunt uitproberen. Cafés en bars in de grote stad of eenvoudige maar knusse, afgelegen winkelstraatjes maken een last minute naar Portugal tot een aantrekkelijke winkel- en uitgaansvakantie. Je koopt er souvenirs en merkkleding in grote getale en soms tegen spotprijzen. Winkelen doe je in de kern van Lissabon, om vervolgens een dansje te wagen in housetempel Alcântara-Mar of alternatieve pop-punkclub Incógnito.

Eten en drinken in Portugal
Met de lange en dichtbevolkte kuststrook van Portugal is het niet vreemd dat vis het nationale gerecht is. Gedroogde kabeljauw is favoriet en men kan naar eigen zeggen elke dag een andere bereidingswijze uitkiezen. Een bekend gerecht is bacalhau à bras (kabeljauw met aardappelreepjes en olijven). Ook sardientjes staan veel op het menu. Port, portowijn en colareswijn zijn de kenmerkende Portugese dranken. Op vakantie in Portugal zijn lokale restaurants overal te vinden. In de hoofdstad is Bairro Alto de beste wijk, terwijl je in Porto in de Ribeira moet zijn. Faro heeft in de oude stadskern uiteenlopende eetgelegenheden.