Om naar Bolivia te reizen kun je aan de gidsen vragen om je naar de grens te begeleiden. Puerto Suarez ligt net over de grens met Brazilië en vanuit hier neem je de trein naar Sucre, gelegen op de hoogvlakte van Bolivia. Sucre is een stad met veel musea en witte koloniale gebouwen. Je kunt hier tours boeken om bijvoorbeeld dinosaurussporen, of bij Incamachay 2500 jaar oude rotstekeningen te bekijken.

Na Sucre kun je per bus of taxi naar Potosi, werelds hoogste stad. Dat het hier zo hoog is, merk je goed. Na de geringste inspanning ben je meteen buiten adem. Een bezoek aan de voormalige zilver, en nu lood en tin mijnen, op de berg Cerro Rico, is de moeite waard. Wil je ‘off track’, koop dan op één van de lokale markten dynamiet, geef dit aan een ‘mineiros’ en hij zal je meenemen naar zijn mijn waar hij met jouw dynamiet misschien wel een nieuwe ader aanboort.

Vanuit hier ga je met de bus en trein naar La Paz, een drukke, maar charmante, stad met veel schilderachtige straatjes en prachtige tuinen. Ruim een uur van La Paz ligt het Titicaca Meer, het hoogst gelegen bevaarbare meer ter wereld. Aan de overkant van het meer ligt Peru.