Mozambique is het te ontdekken land van Zuidelijk Afrika. Er is genoeg om voor te gaan: de hectische hoofdstad Maputo, de prachtige enorme witte stranden, het heerlijke eten (vis, cashewnoten, kokos), de relaxte sfeer, het behalen van een duikdiploma, of zwemmen met een walvishaai.

Mozambique wordt meestal geassocieerd met overstromingen en inderdaad: op sommige gebouwen in Maputo kun je nog steeds zien tot waar het water heeft gestaan. Maar het land staat ook bekend om zijn vriendelijke, temperamentvolle mensen, de prachtige exotische natuur en de enorme duik mogelijkheden. Het land is nog erg in ontwikkeling, dus veel reismogelijkheden zijn er niet. De openbare bus is een goede optie en kan ter plaatse gereserveerd worden. Een andere mogelijkheid is een auto huren. Echter zijn er verhalen bekend van mensen die met een huurauto door de corrupte politie aangehouden zijn en grif in de buidel moesten tasten om weer verder te kunnen. Weet dus waar je aan begint.

De winter in Mozambique valt in juli en augustus en is daarmee de aangenaamste periode om het land te bezoeken. Het is dan nog steeds gemiddeld twintig graden, met nachten die wat kouder kunnen zijn. Het is tenminste droog en dat kan niet van de vochtige, benauwde, regenachtige zomers gezegd worden.

De Bazaruto archipel voor de kust van Mozambique, bestaat uit de vijf eilanden Bazaruto, Benguerra, Magaruque, Santa Carolina en Bangué. De meeste eilanden zijn in het verleden losgeraakt van het vasteland en kennen daardoor een opmerkelijke evolutie van zowel flora als fauna. Het veelsoortige vogelleven is indrukwekkend om te aanschouwen. Tevens komen er talrijke reptielen voor zoals krokodillen en schildpadden. De duik- en snorkelliefhebber bevindt zich hier op de juiste locatie. Prachtige koraalriffen, waarvan velen nog onontdekt, laten u een betoverende onderwaterwereld zien. Deze typische Afrikaanse eilanden zijn ideaal te combineren met het vaste land van Mozambique of zijn een ideale strandverlenging voor een Zuid-Afrika vakantie. Het noorden van Mozambique herbergt nog veel meer moois dat nog in de kinderschoenen staat met haar ontwikkeling. Net iets boven de baai en het schiereiland van Pemba liggen de Quirimbas eilanden. Een eilanden groep met nog onbekende schoonheden. De twee eilandenresorts Quilalea en Matemo Island Resort zijn de tot nu toe enige verblijfsmogelijkheden die deze archipel biedt.

Inhambane
Charmante Portugese handelsstad in een prachtige omgeving. Inhambane is één van de oudste en charmantste steden van het land. Er hangt een ontspannen sfeer. Een aantal koloniale gebouwen is de moeite van het bezoeken waard. Denkt u bijvoorbeeld aan de kathedraal en de moskee. Over de aantrekkelijke boulevard loopt u naar één van de kleurrijke marktjes. Net buiten de stad vindt u aantrekkelijke stranden, als Tofo en Barra. Vanuit Inhambane kunt u tevens excursies maken naar de eilandjes Ratos en Parcos.

Maputo
Maputo, de hoofdstad van Mozambique kent een interessant koloniaal verleden. Maputo ligt op een smalle klif vanwaar u uitkijkt over de baai. Maputo straalt het koloniale Portugese verleden uit, met name te zien aan de vele mooie gebouwen. De kathedraal op het Plein van de Onafhankelijkheid is imposant. Het fort, een van de oudste gebouwen, is nu een museum. De stad is voorzien van brede straten met acacia- en jacarandabomen. Het is een van de meest aantrekkelijke hoofdsteden van het continent vanwege de ontspannen sfeer en de koloniale uitstraling.

Tofo
De badplaats Tofo is iets moeilijker te bereiken, maar minder toeristisch opgezet en daardoor erg de moeite waard als je rust zoekt.

Vilanculos
Proef de Afrikaanse sfeer. Deze provinciestad is één van de meest bezochte locaties in Mozambique. Het stadje is meer ontwikkeld en u vindt er vele accommodaties, campings en lodges. Toch heeft het haar echte Afrikaanse sfeer behouden. U bezoekt het strand en er zijn uitstekende duiklocaties. Een excursie naar de eilanden voor de kust is absoluut de moeite waard. Vilanculos is een ideale stop voor een bezoek aan de Bazaruto eilandengroep.

Tips
Als je vanuit Zuid-Afrika of Swaziland reist, willen de jeugdherbergen graag assisteren in het kopen van een visum. Maar dat kan ook gewoon aan de grens gekocht worden (iets duurder, maar wel makkelijker). Er is in principe één asfaltweg die van Manzini in Swaziland naar Maputo leidt. Er gaan bussen en kleine autobusjes die je voor een redelijke prijs uren lang kunnen vervoeren. Vergeet overigens je ‘Hoe en Wat in het Portugees’ niet, Mozambique is namelijk een Portugese kolonie geweest en ze spreken die taal daar nog steeds.