Marokko ligt in noordelijk Afrika, bij de Straat van Gibraltar. Het land bestaat als Koninkrijk Marokko pas sinds 1956, toen het zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk en Spanje, maar heeft een geschiedenis die veel verder teruggaat. De meeste Marokkanen voelen een sterkere binding met Europa dan met Afrika, maar de Marokkaanse cultuur vertoont duidelijke parallellen met die van de Berbers en is ook gevormd door Arabische invloeden uit het Midden-Oosten. Een zonvakantie naar Marokko brengt je dan ook in een heel andere wereld.

Het is misschien niet het eerste waar je bij een zonvakantie naar Marokko aan denkt, maar het land heeft aardig wat monumenten die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Om er maar enkele te noemen: de medina (oude stad) van T├ętouan, de kasbah (Berberburcht) van Ait Ben Haddou en de historische stad Meknes. Al deze monumenten herinneren aan de lange geschiedenis van het land. Al rond 8.000 v.Chr. ontstond de eerste Marokkaanse cultuur. Rond 2.000 v.Chr. vestigden zich hier de Berbers. Zij waren door klimaatverandering gedwongen hun oorspronkelijke leefgebied, de huidige Sahara, te verlaten.

Winkelen en uitgaan in Marokko
Winkelen is misschien wel het meest bijzondere avontuur van je hele vakantie naar Marokko. Zelfs in een grote stad als Marrakech zijn er geen vaste openingstijden. De winkeliers openen hun deuren gewoon wanneer het ze uitkomt. Met uitzondering van de zondagen kun je bij de meeste winkels wel terecht van 9 uur tot 13 uur, en van 15 uur tot 19 uur. Vooral als je het leuk vindt om zelfgemaakte spulletjes te kopen, is er in Marrakech veel te beleven. Ga als het even kan naar de Ville Nouvelle. Daar vind je diverse boetiekjes. Vooral handwerkwinkels, maar ook antiekwinkeltjes en ontwerpwinkels. Ook moet je een keer over een soek lopen. Dat is een labyrint van straatjes en steegjes waar een markt gehouden wordt.

Eten en drinken in Marokko
Op je vakantie naar Marokko zul je ongetwijfeld couscous eten. Dat is een pasta, gemaakt van durumtarwe, in de vorm van kleine korreltjes. Couscous is een zeer populair gerecht in heel Noord-Afrika, maar komt oorspronkelijk uit Marokko. Omgekeerd heeft de Marokkaanse keuken ook veel invloeden van elders ondergaan. Er wordt veel gewerkt met kruiden, vooral gember, kaneel, komijn, kurkuma, peper en saffraan. Behalve couscous kun je ook pastila eten, dat is een hartige taart met duif of kip, en harira, een soep die vooral tijdens de ramadan veel wordt gegeten. De meest geserveerde drank is groene thee met munt.

Marokko is een compleet andere wereld op maar vier uurtjes vliegen. Het land van 1001 nachten heeft schitterende koningssteden, glooiende woestijnen met palmoases. Besneeuwde bergtoppen van de Atlas en schitterende stranden aan de Noord en Westkust. Het romantische Marokko trekt avonturiers en reizigers voor eeuwen. Met meer dan 300 dagen zon per jaar heeft Marokko ook voor de strandliefhebbers veel te bieden. Kortom! Marokko biedt alle vakantie opties.