Vakantie Kroatië opties

Geen cultuurfanaat, maar een zonfanaat? Ook dan zit je goed in Kroatië. Je vindt hier namelijk meer dan 1.000 stranden. Van drukke stranden met tal van faciliteiten tot verborgen parels in kleine inhammen, waar privacy gegarandeerd is.

Kroatië reizen

Kroatië biedt meer dan alleen zon, zee en strand. Met nationale parken, eilanden en steden met een rijke geschiedenis, kan Kroatië zich rekenen tot één van de meest veelzijdige vakantielanden van Europa. Vooral de Kroatische nationale parken zijn indrukwekkend.

Parken
In Kroatië wordt er onderscheid gemaakt tussen de nationale parken waar de natuur zo min mogelijk wordt aangetast en de natuurparken waar bijvoorbeeld wel een wandelpad doorheen loopt. Het land telt tien natuurparken, vele meren en acht nationale parken waarvan de Plitvice meren (Plitvicka jezera) de meest indrukwekkende zijn.

Dit nationale park staat op de lijst van werelderfgoederen van Unesco en is één van de mooiste natuurmonumenten van Europa. In het gebied bevinden zich zestien meren en meer dan negentig watervallen, variërend in hoogte. De Plitvice waterval (ook wel de Grote Waterval genoemd) is met zijn 78 meter de hoogste. De bosrijke omgeving is tevens het leefgebied van beren, herten, wilde zwijnen, wolven en zeldzame vogelsoorten.

Kloven en grotten
Een wat ruiger natuurgebied is Sjeverni Velebit, waar zich ondergrondse kloven bevinden. In dit berggebied, ten westen van de Plitvice meren, is in 2004 de diepste verticale afgrond ter wereld ontdekt. De kloof loopt 62 meter schuin omlaag en dan 516 meter verticaal naar beneden. De flora en fauna zijn eveneens bijzonder. Zo vind je hier de wolven en de beren, maar ook de moeflon. Sjeverni Velebit bestaat verder vooral uit vele ravijnen en grotten. De diepste Europese kalksteengrot, Lukina jama bevindt zich hier.

Brijuni is een ander nationaal park dat net zo goed een bezoekje waard is. Deze eilandengroep ligt ten westen van het schiereiland Istrië, nabij de havenstad Pula. Het bestaat uit Veli en Mali Brijuni en twaalf kleinere onbewoonde eilanden. Veli Brijuni is het grootste eiland waarvan het safaripark met antilopen, giraffen en zebra’s de toeristische trekpleister is. Daarnaast kunnen golfers hier hun hart ophalen op de 9-hole-golfbaan. Auto’s zijn hier niet toegestaan. De beste manier om het gebied te verkennen is met een treintje dat door het hele eiland rijdt, of fietsend.

Naast de mooie natuur herbergen de eilanden vele archeologische vondsten uit de Romeinse en Byzantijnse tijd. Brijuni is bovendien al langer dan een eeuw een vakantieparadijs voor de elite: beroemdheden en koninklijke families komen hier graag vakantie vieren. Josip Broz Tito, oud president van voormalig Joegoslavië had hier zijn officiële staatsverblijven. Hier logeerden vele staatshoofden, filmsterren als Sophia Loren en Richard Burton. Ook werden er belangrijke politieke beslissingen genomen. Na de dood van Tito in 1983 werd het hele gebied een nationaal park.

Meer watervallen
De Krka watervallen liggen in Dalmatië, ten zuiden van alle bovengenoemde nationale parken. Ze zijn niet te verwarren met het eiland Krk dat overigens ook zeer de moeite waard is om te bezoeken. De bron van de rivier Krka ligt aan de voet van de berg Dinara. De rivier is rijk aan 18 vissoorten en in de omgeving groeien 860 soorten planten.

De overige nationale parken zijn Risnjak, Paklenica, Kornati en Mljet. Alle bovengenoemde natuurgebieden zijn in één rondreis te bezoeken, omdat ze bijna allemaal onder elkaar liggen.

Fietsend het land ontdekken
Het binnenland van Kroatië kun je het best ontdekken per fiets. Langs de wijngaarden, door kleurrijke weides. Even stoppen bij een klaterende waterval en daarna weer hard aan het werk om de volgende heuvel te trotseren. Ga jij de uitdaging aan?

Voordelig naar Kroatië
Het voordeel van Kroatië t.o.v. de Spaanse Costa’s en de Franse Rivièra’s? Doordat er nog steeds minder vraag naar is dan deze gebieden ligt de prijs doorgaans ook lager. Niet alleen qua het leven op de plek van bestemming (uit eten gaan doe je hier heel voordelig!), maar ook zeker qua aanbiedingen. Wij selecteerden vast 3 opties voor je.