Maya tempels en Sombrero’s

Als grootste land van Midden-Amerika is Mexico een populair reisdoel voor toeristen. Zijn omvang en zuidelijke ligging zorgen voor een divers landschap, dat bestaat uit regenwouden, woestijngebieden, hoogvlaktes en kustgebieden met witte stranden. De onderlinge klimaatverschillen zijn behoorlijk, met tropische temperaturen in het binnenland en gematigde weersomstandigheden aan de oostkust en op de hoogvlaktes. Mexico telt ongeveer 122 miljoen inwoners. De hoofdstad van het land is Mexico-Stad, waar bijna negen miljoen mensen wonen. Bij toeristen is dit meestal niet de eerste keuze. Andere aantrekkelijke plaatsen voor een vakantie in Mexico zijn Playa del Carmen, Cancún, Guadalajara en Monterrey.

Mexico is rijk aan cultuur, en dat is ook de reden dat het al decennialang het best bezochte land van Midden-Amerika is. Een voordeel van het boeken van een verblijf in Mexico-Stad is dat in de regio belangrijke cultuurhistorische overblijfselen te bezoeken zijn. Onder andere Teotihuacan ligt er niet ver vandaan. Daarnaast staat de Plaza México in de hoofdstad, de grootste arena voor stierenvechten. Op het populaire oostelijke schiereiland Yucatán liggen overblijfselen van de eeuwenoude Mayasteden Chichén Itzá en Coba. Andere indrukwekkende bezienswaardigheden tijdens een vakantie in Mexico zijn onder meer de Kathedraal van Guadalajara en de Mayaruïnes bij Cancún.

River Maya – Yucatan
Aan de parelwitte stranden van de River Maya kun je paradijselijk zonnebaden en heerlijk zwemmen in de Caribische Zee. Deze kustlijn is ook beroemd om de vele archeologische plekken, nationale parken en ondergrondse poelen, genaamd ‘cenodes’. Met een aangename gemiddelde temperatuur van 25 graden is Mayan Riviera uitgegroeid tot de snelst groeiende toeristische locatie van Mexico. Bezoek bijvoorbeeld het backpackers Paradise Tulum. Deze oude mayastad, direct aan de kust is de plek waar je op strand een lekker biertje rond een kampvuur kan drinken, gitaartje erbij en daarna lekker slapen in je cabana…een hutje van stro.
Ook het indrukwekkende tempelcomplex van Chitzen Itza is hier in de buurt en mag niet gemist worden als je in Yucatan bent. Wil je lekker relaxen met comfort, maar niet het massatoerisme ondergaan net zoals in Cancun, dan kun je terecht in Playa Del Carmen. Dit oude vissersdorpje is nog niet helemaal overwoekerd door het massatoerisme en vanuit Playa Del Carmen kun je diverse leuke uitstapjes doen naar bezienswaardigheden in de omgeving. Direct vliegen op Cancun is de beste optie voor Yucatan. Via Mexico Stad kan natuurlijk ook. Het nadeel hiervan is dat je er langer over doet. Het voordeel is dat je uit meer vliegtuigmaatschappijen kan kiezen, dus meer aanbod en vaak goedkoper. Accommodatie in Tulum is beperkt, hotels en guesthouses in Playa Del Carmen kan je eenvoudig boeken. Bekijk het aanbod hieronder maar eens.

Cancun
Het vakantieoord Cancun in de staat Quintana Roo is wereldberoemd
om zijn populaire stranden, natuurlijke schoonheid en wilde feesten. Cancun heeft in de winter een gemiddelde temperatuur van 27 graden. Je kunt er overdag ideaal snorkelen, duiken, parachutespringen of zomaar wat rondslenteren. In de avonduren kun je eindeloos doorfeesten in de vele clubs, of een cruise maken.

Barrancas del Cobre
Dit nationale park in de noordwestelijke staat Chihuahua biedt een enorm netwerk van canyons die wel vier keer groter zijn dan de Amerikaanse Grand Canyon. In Barrancas del Cobre is een indrukwekkende variëteit aan flora en fauna te bewonderen. Per trein is dit park, waar je kunt paardrijden, bergbeklimmen en voettochten kunt ondernemen, het best te ontdekken. Het snelst om hier te komen is te vliegen via Mexico Stad. Als je door mexico rondtrekt zijn de vele busmaatschappijen de beste optie om er te komen

Real de Catorce
Real de Catorce is een hooggelegen dorp in het Sierra de Catorce-gebergte in de staat Zacatecas waar stilte en schone lucht de boventoon voeren. De in 1779 voor de opening van een zilvermijn gestichte nederzetting is met name populair onder filmmakers uit Hollywood. Houd er wel rekening mee dat deze prachtige locatie moeilijk is te bereiken, hotelaccommodaties er beperkt zijn, banken amper te vinden zijn en restaurants geen creditcards accepteren. Heerlijk dus.

Teotihuacan
Deze historische, als werelderfgoed aangemerkte locatie, ligtveertig kilometer van Mexico City en staat bekend als de plaats waar mensen goden werden. De tempelsen piramides vanTeotihuacan werden aangelegdtussen de eerste en zevende eeuw na Christus.

Huatulco
Het kustparadijs Huatulco aan de Grote Oceaan is de perfecte plaats om te duiken en te snorkelen. De kust heeft negen beschermde baaien en 36 stranden die deel uitmaken van het nationaal park Bahias de Huatulco. Met name de Tangolunda Bay en de Santa Cruz Bay hebben spectaculaire koraalriffen.

Tepoztlan
Het twee uur rijden van Mexico City gelegen Tepoztlan wordt beschouwd als een magische plaats voor mysterie en oude tradities. In de lente bezoeken duizenden mensen de berg Cerro del Tepozteco omdat ze geloven dat dit hen energie geeft. Een ander hoogtepunt van de klim is de ruïne van de oude Spaanse tempel.

Valle de Bravo
Deze toeristentrekpleister in het zuidwesten van Mexico heeft prachtige natuur, van stranden tot gebergtes. Topattracties zijn de waterval Velo de Novia en het natuurreservaat Monte Blanco.

San Cristobal
San Cristobal is één van de puurste indianencentra van heel Mexico. In San Cristobal wonen vooral Tzotziles en Tzeltales plus nog diverse andere indianenstammen. San Cristobal ligt 2100 meter hoog, bezit leuke Koloniale gebouwen en geeft een kijk op het vroegere leven in Mexico voor de Spaanse overheersing. Eén van de meest bekende omliggende indianendorpjes is San Juan de Chamula.

Palengue
Palenque, gelegen in Chiapas, is een van de best bewaarde steden van de Maya’s. Het was een van de eerste steden die herontdekt werd nadat de stad eeuwenlang verlaten was geweest als gevolg van het verval dat in de 9de eeuw begon. Palenque hoort tot die weinige mayasteden waar koningen uit de anonimiteit treden dankzij de ontcijfering van het historische verhaal dat ze op de stenen achterlieten. De hiërogliefen vertellen over de geschiedenis van een dynastie die in 431 n. Chr. begon met de troonbestijging van koning Bahlum-Kuk. Over de volgende generaties zwijgen de stenen nagenoeg, tot in 615 de twaalfjarige Pacal (schild) de troon besteeg. Onder deze legendarische koning en zijn zoon Chan-Balum (Jaguar-Slang) bereikte Palenque zijn hoogtepunt, de meeste invloed en grootste rijkdom. Vader en zoon waren bijzonder actief, ze voltooide het Paleis en lieten de schitterende tempels bouwen. Daarna ging het weer snel berg afwaarts wat niet alleen in Palenque gebeurde maar ook in omringende steden. Het meest sensationele ontdekking in Palenque – en de hele mayawereld – is de graftombe van Koning Pacal in der Tempel der Inscripties.

Voorbeeldtrip rondreis Mexico
Van het centrale hoogland en de Aztekencultuur naar het berggebied in Chiapas om vervolgens door te reizen naar het laagland van Yucatán waarde Maya complexen je versteld zullen doen staan.

In een van de grootste steden ter wereld ben je getuige van het leven van Mexico dat zich voor een groot deel op straat afspeelt. In het Antropologisch museum krijgt u een goed beeld van de oude indianenculturen en hun kunstvormen. Dit museum vormt een interessante basis voor de bezoeken aan de oude Azteken- en Maya complexen. Bij het Azteken-complex Teotihuacán buiten de stad komt de pre Colombiaanse cultuur tot leven.

Door de typisch koloniale sfeer en het heerlijke klimaat is Oaxaca een aangenaam stadje om paar dagen te verblijven. De ruïnes van Monte Albán en Mitla, vlakbij Oaxaca, zijn overblijfselen van de oude Zapotekencultuur.  De bekende Mezcal, een sterke drank gemaakt uit de agaveplant, wordt in Oaxaca vervaardigd en kan niet worden overgeslagen in dit deel van Mexico,  evenmin als de typische Mole uit de regio.

In San Cristobal laat de Santo Domingo kerk alle pracht en praal zien die de katholieke kerk naar de huidige maatschappij heeft gebracht. Rondom San Cristobal kunt u de traditionele leefwijze van de Maya’s zien, de mensen leven nog steeds volgens de tradities van hun volk.

Via de jungle, kun je het indrukwekkende tempelcomplex van Palenque bezoeken. Vervolgens is Mérida aan mooie stop waar je de koloniale architectuur kunt bezichtigen. Ieder weekend wordt hier op straat gedanst en gegeten, de Pollo pibil is een aanrader! Hier vandaan kun je gemakkelijk de flamingo-kolonie van Celestián bezoeken.

In één van de duizenden ‘ondergrondse meertjes’ (cenotes) die het schiereiland Yucatán rijk is kunt je een bijzondere duik nemen. Heerlijk verfrissend in een indrukwekkende omgeving. Dit kan bijvoorbeeld na het bezoeken van het Mayacomplex Chichen Itzá bij Valladolid. Na een grote afstand te hebben afgelegd, kunt je de laatste dagen volop genieten aan de heerlijke Caribische kust.

Alle belangrijke plaatsen op het toeristische Yucatán zijn geschikt voor shopaholics op vakantie in Mexico. In Mexico-Stad kunnen toeristen die willen winkelen terecht in de shoppingmall Centro Comercial Santa Fe of de Merced de la Cuddle in het historische stadscentrum. Ook het noordelijke Monterrey heeft diverse winkelcentra zoals Paseo San Pedro en Plaza Fiesta San Agustín. Als grootste plaats heeft Mexico-Stad ook een uitstekend nachtleven. De belangrijkste wijken zijn Condesa, Roma, Zona Rosa en Santa Fe. Uitgaan in Playa del Carmen kan rond de winkelstraat Quinta Avenida. Voor het uitgaansleven in Cancún biedt de toeristische hotelzone de beste mogelijkheden.

Wie op vakantie naar Mexico wil ontkomt natuurlijk niet aan de gevarieerde Mexicaanse keuken. Deze is een combinatie van invloeden van de Spanjaarden, de Azteken en de Maya’s. Maïs is een belangrijke toevoeging aan veel gerechten, terwijl bonen, rijst en vlees de voornaamste basisingrediënten zijn. De Mexicaanse keuken staat verder bekend om het gebruik van pittige kruiden. Lokaal eten doe je in de zogeheten cantina’s, waar ook typische Mexicaanse alcoholische dranken verkrijgbaar zijn. Wijken met veel horeca zijn onder andere de Barrio Antiguo in Monterrey, Polanco en San Angel in Mexico-Stad en Quinta Avenida in Playa del Carmen.