Vakanties Israël

Drijven op de Dode Zee, shoppen in Tel Aviv of op excursie door de Negev-woestijn? Israël overtreft ieders verwachting. Welke geweldige bestemmingen heeft Israël de vakantieganger te bieden?

Jeruzalem, stenen met een hart
Een bezoek aan Israël zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan Jeruzalem. Deze stad is een echte must, in het bijzonder voor mensen die Israël voor de eerste maal bezoeken. Jeruzalem is met geen andere stad ter wereld te vergelijken. Dit is de heilige stad voor de drie belangrijkste wereldgodsdiensten; er werd gedurende drie millennia door verschillende mensen en naties voor gestreden. Jeruzalem is de hoofdstad van Israël en voor sommigen het centrum van de wereld.

Jeruzalem is een historisch openluchtmuseum waar de bijbel tot leven komt. Tegelijkertijd is het een bruisende, moderne stad. Jeruzalem trekt veel toeristen. Niet zo vreemd, als je weet dat deze stad het centrum is van de drie grote monotheïstische godsdiensten: op een paar honderd meter afstand van elkaar bevinden zich de heiligste monumenten van de islam, het joden- en christendom.
De Al Aqsa moskee, de Klaagmuur en de Heilige Grafkerk vormen voor de verschillende religies grote heiligdommen. Ze liggen allemaal in de oude stad van Jeruzalem. De oude stad bestaat voor een deel uit sfeervolle, smalle straatjes met Arabische marktjes. Je waant je er 2000 jaar terug in de tijd. Ook buiten de oude stad van Jeruzalem zijn veel waardevolle plekken te zien. Vooral het Yad Vashem museum voor de Holocaust is heel indrukwekkend. Jeruzalem heeft dan wel een overdaad aan cultuur en geschiedenis, dat wil niet zeggen dat deze stad niet modern is. In het ‘nieuwe’ deel van Jeruzalem vind je veel cafés en restaurants en kun je heerlijk shoppen.

Tel Aviv: bruisend hart Israël
Hippe shopping malls, marktjes, een zandstrand en trendy uitgaan tot in de vroege uurtjes. Tel Aviv is de stad die nooit slaapt, het bruisend hart van Israël.

Tel Aviv is de hipste stad van Israël. Je vindt hier heel veel winkeltjes, galerietjes, grote en kleine markten en moderne shopping malls. De stad ligt met een breed strand aan de Middellandse Zeekust, ideaal om even bij te komen na een dagje shoppen. Via de lange boulevard kun je naar het oude voorstadje Jaffa lopen, waar een schilderachtige kunstenaarswijk ligt en een beroemde vlooienmarkt is.

Tel Aviv staat bekend om zijn gebouwen uit de Bauhaus-periode; 1920-1940. De stad is hierom door de UNESCO tot Werelderfgoed benoemd. En wat is er beter dan na een dag cultuur lekker uit te gaan tot in de vroege ochtend? De meeste bars en cafés hebben geen officiële sluitingstijd en veel restaurants blijven zelfs de hele nacht open, zodat je ook om 5 uur ’s ochtends nog een maaltijd kunt nuttigen. Geen wonder dat Tel Aviv ook wel ’the city that never sleeps’ wordt genoemd!

Eilat: zonzekere strandbestemming
In het zuidelijkste puntje van Israël, aan de kust van de Rode Zee ligt het zonparadijs Eilat. Hier schijnt het hele jaar door de zon. Een ideale winterzonbestemming dus.

Eilat is de plaats bij uitstek voor zonaanbidders. De zon schijnt hier gemiddeld 360 dagen per jaar. Je vindt hier de meest luxueuze hotels. Eilat wordt ook wel de Rode Zee Rivièra genoemd. Hier kom je om te flaneren over de boulevard, chique te shoppen, culinaire hoogtepunten te beleven en je te begeven in het bruisende nachtleven. In de zomer worden er ’s nachts regelmatig spectaculaire shows gegeven in de nabijgelegen Negev-woestijn.

Eilat is een waar duikersparadijs. Het water is hier zomer en winter rond de 24 graden. Bovendien is het water van de Rode Zee zo uitzonderlijk helder, dat op ieder niveau te genieten valt van de riffen en het onwaarschijnlijk gevarieerde zeeleven. De dolfijnen van het Dolphin Reef geven je geheel uit vrije wil de kans om met ze te zwemmen of te duiken. Adviseer je klant om een bezoekje te brengen aan het Dolphin Reef en je bezorgt hem de vakantie van zijn leven!

Kibboetsen
De kibboetsen waren vroeger een ‘way of life’, maar zijn inmiddels wat gemoderniseerd. Zo kan je klant ervoor kiezen om in de kibboets te werken, maar hij kan er ook gewoon overnachten. Het is de ideale manier om de Israëlische samenleving te leren kennen.

De kibboets is een van oorsprong agrarische leef- en werkgemeenschap. De oudste kibboetsen dateren uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Ze liggen door het hele land verspreid, vaak midden in de natuur.

Vooral de laatste tien jaar bouwden de bewoners ook verschillende kibboetshotels en country lodgings. Deze zijn relatief gunstig geprijsd en hebben een goede kwaliteit. Bijna altijd beschikken ze over een zwembad. De hotels liggen net iets buiten het kibboetsleven, terwijl de lodgings midden op de kibboets liggen.

Bijna alle kibboetsen hebben een toeristische attractie op hun terrein. Sowieso is er vaak een speeltuin, maar er zijn er ook waterparken, musea, dierentuinen en dergelijke te vinden op de diverse kibboetsen.

Een leuke manier om Israël te verkennen is met een fly-and-drive. Bepaal met je klanten een route door het land en boek de overnachtingen voor ze in de kibboetshotels.

Dode Zee: health, beauty, spa
Dat je op het water van de Dode Zee blijft drijven, is algemeen bekend. Maar dat is niet de enige ‘attractie’ van dit gebied.
De Dode Zee is het laagste punt op aarde, 400 meter onder de zeespiegel. De zon verliest hierdoor haar gevaarlijke UV-straling. Je kunt hier dan ook zonnen, zonder gevaar voor verbranding. Door de helende werking van het water van de Dode Zee en de thermische bronnen in het gebied, komen veel toeristen hier graag voor een schoonheidsbehandeling in één van de vele kuuroorden die het gebied rijk is.

Maar men komt hier ook om gewoon lekker op de Dode Zee te drijven. Dat kan, doordat het water een uitzonderlijk hoog zout- en mineraalgehalte heeft. Minder bekend is de natuurschoon van de streek rond de Dode Zee. In het prachtige natuurreservaat Ein Gedi bevindt zich bijvoorbeeld een grote waterval en pal tegenover de Dode Zee ligt hoog op een berg het indrukwekkende Massada. Door het unieke karakter van de overblijfselen van dit fort is Massada op de Unesco Werelderfgoedlijst gezet.

Galilea: De groene noordelijke heuvels
Galilea is hèt berggebied in het noorden van Israël. Door de rivier de Jordaan is het hier altijd groen, ook in de lange, droge zomers.

Galilea is een indrukwekkende streek met bossen, bergen, rivieren en watervallen. Je kunt hier prachtige wandelingen maken en de rivier Jordaan leent zich uitstekend voor kajakken, raften en zwemmen natuurlijk. In Galilea liggen tientallen natuurreservaten en nationale parken. Het is er een oase van rust.

Wanneer je van plan bent meerdere parken te bezoeken, kun je je klant aanraden om een ‘green card’ aan te schaffen. Deze verleent je vrije toegang tot alle parken. De kaart is in ieder nationaal park te koop. In het noorden ligt ook het Meer van Galilea, het grootste zoetwatermeer van Israël. Het meer biedt veel mogelijkheden tot watersport en wordt ook wel ‘Meer van Kinneret’ of ‘Meer van Tiberias’ genoemd. Hier heeft Jezus volgens de Bijbel het grootste deel van zijn leven doorgebracht. Op tal van plaatsen vind je zijn voetsporen terug.

Natuurparken
Israël is een aaneenschakeling van nationale parken, historische monumenten en archeologische opgravingen. Als jouw klant van plan is om meer dan vier parken te bezoeken, raad dan een ‘Green Card’ aan. Met deze kaart heeft je klant toegang tot alle nationale parken in Israël. De kaart is in ieder nationaal park te koop.

De ‘Green Card’ geeft bijvoorbeeld toegang tot Qumran aan de noordkust van de Dode Zee. Hier vonden archeologen in grotten 2000 jaar oude Bijbelteksten, de Dode Zeerollen

Ook kan je klant met de ‘Green Card’ Massada bezoeken. Deze vesting is gebouwd op een 400 meter hoge klip. Het is mogelijk om een klim te maken naar Massada langs het ‘Slangen Pad’. Maar er gaat ook iedere 30 minuten een kabelbaan naar de top van de klip.

Een ander Nationaal Park is Beth She’an, ook wel ‘het Pompeï van Israël’ genoemd. In de oudheid was Beth She’an één van de belangrijkste steden van Palestina. Zichtbare resten daarvan zijn de muren van een Canaänitisch tempelcomplex en een groots Romeins amfitheater.

Mitzpe Ramon
Mitzpe Ramon, de ‘hoofdstad’ van de Negev-woestijn, ligt aan de rand van een schitterend natuurverschijnsel: de Ramon-krater. Dit is de grootste natuurlijke krater ter wereld. Met recht een uniek en indrukwekkend geologisch wonder te noemen.

De kolossale krater ligt middenin de Negev-woestijn, is 300 meter diep en 40 kilometer lang. Een uitstekende bestemming die de bezoeker lokt tot afdalen, rondreizen en kamperen. Vooral voor de doorgewinterde avonturier een onvergetelijke ervaring. Vanuit Mitzpe Ramon zijn excursies naar de krater mogelijk. Te voet, per jeep en zelfs per kameel.

Tussen Mizpe Ramon en de zuidelijk gelegen badplaats Eilat zijn meer prachtige natuurverschijnselen te bewonderen. Hier wordt het uitzicht voornamelijk bepaald door schitterende ravijnen. Tekenend voor Mitzpe Ramon en omgeving is de adembenemende zonsondergang. De ondergaande zon hult de woestijn in een schitterende oranje gloed.

Akko
Eén van de oudste steden ter wereld vind je in het noorden van Israël. Deze schatkist aan de Middellandse Zee heet Akko. De havenstad ligt zo’n 115 kilometer ten noorden van Tel Aviv en telt ongeveer 40.000 inwoners.

Vervelen is onmogelijk in deze bijzondere stad, want het heeft bezienswaardigheden te over. Bijvoorbeeld de El Jazzar Moskee, het islamitische symbool van de stad. De moskee is beroemd door de drie baardharen van de profeet Mohammed die daar bewaard liggen.

De eeuwenoude architectuur en rijke geschiedenis doet denken aan vervlogen tijden. Daarin maakten onder andere de Romeinen, Kruisvaarders, Moslims, Joden en Christenen de dienst uit in de stad. Om zich te weren tegen nieuwe veroveraars bouwden de Kruisvaarders een ondergrondse vestingstad. Dit historische juweeltje onder Akko, mag de bezoeker zeker niet over slaan.

Toch is de allerleukste attractie van Akko de souk, de Arabische markt die een groot deel van de oude stad beslaat. Smalle straatjes en de geuren van verse waar bepalen hier het straatbeeld. Je kunt hier bovendien heel lekker humus eten in kleine eethuisjes.

Negev: geen doorsnee woestijn
De Negev overtreft je stoutste verwachtingen. Dit is een woestijn, maar het is niet één grote zandbak! Rust, natuurschoon en cultuur zul je hier vinden.

Al eens in een woestijn geweest? Deze woestijn is geen standaard zandwoestijn zoals we die van de meeste landen kennen. Je vindt er geen droge zandduinen, maar een wisselend landschap met een enorme reeks natuurverschijnselen: grillige bergen, verborgen wadi’s, zandduinen, ravijnen en kraters. Vooral tegen de schemering zorgen de vele kleuren voor een sprookjesachtig effect.

Excursies door deze fascinerende omgeving zijn te voet, per auto en zelfs op een kameel te maken. Deze tochten leiden langs overblijfselen van steden, gelegen op de oude route van de specerijenkaravanen. Een safaritocht door de Negev is avontuurlijk en inspirerend. Een ingewikkeld watertoevoersysteem met een heel netwerk van kanalen zorgt in de Negev-woestijn voor de aanvoer van water. Hierdoor bloeit de woestijn het hele jaar door!

Haifa
95 kilometer boven Tel Aviv, vlak onder Akko, ligt de stad Haifa tegen de hellingen van de Karmelberg. Door de prachtige bomen en Perzische tuinen is het een heel groene stad.

Actieve vakantie
Haifa biedt volop mogelijkheden voor een actieve vakantie. Je klant vindt er wandelpaden, hardloopbanen, jeeptochten, zwembaden, duikclubs, een vliegtocht over de stad en nog veel meer.

Bahai-tempel
De cultuurliefhebber moet zeker een bezoek brengen aan de fascinerende Bahai-tempel met zijn gouden koepel. Deze mooie tempel ligt in een prachtig park, de Perzische Tuin. Ook kent Haifa een verscheidenheid aan musea, kunstgalerijen en theaters.

Kabelbaan
Een echte aanrader is een tocht met de kabelbaan. Je geniet dan een verbluffend uitzicht over het sprankelende Haifa. Vertel je klanten vooral om ’s avonds een kijkje in de stad te nemen. Pas dan weten ze wat een bruisend uitgaansleven is.

Zes verschillende religies
Zes verschillende religies – Joden, Moslims, Christenen, Druzen, Bahai en Ahmedianen – leven vreedzaam naast elkaar in Haifa. Tegen Kerstmis vieren ze het Grote Festival: een uniek feest ter gelegenheid van Chanoeka, Ramadan en Oud & Nieuw.

Safed
In het noordelijke puntje van Israël ligt de stad Safed (oftewel ‘Tsfat’ zoals de Israëli’s zelf zeggen). Het ligt maar liefst 900 meter boven de zeespiegel en is hierdoor de hoogst gelegen stad in Israël. Reizend naar Safed, geniet je van een schitterend uitzicht van diepe dalen en kleine plaatsjes die tegen de berghelling liggen.

Safed is een knus kunstenaarsdorp met een artistiek en religieus karakter. Religieus omdat het samen met Jeruzalem, Hebron en Tiberias tot de heilige steden van Israël behoort.

Kabbala
Ook is Safed de stad van de kabbala: een levensovertuiging die mystieke betekenis geeft aan elk woord en symbool in de bijbel.

Artistiek
Het artistieke karakter van Safed is voornamelijk terug te vinden in de kunstenaarswijk Qiryath Hazayarim. Een graag geziene wijk door toeristen omdat de straatjes zeer knus en schilderachtig zijn. De vele galeries, souvenirwinkels en boetieks vormen het fascinerende decor van de wijk.

Magische kunstwerken
Inwoners van Safed leven veelal van toerisme en graag laten de kunstenaars de bezoeker over hun schouder meekijken om ze te betoveren met hun magische kunstwerken.

Kijk voor reizen en vakantie eens op Rondreiskoning Israël