Vakantie Jamaica opties

Jamaica geniet al decennia lang bekendheid als ideale vakantiebestemming voor de liefhebber van witte stranden, palmbomen en een kalme blauwe zee. Maar het land is meer dan een badplaats. Het bergachtige binnenland is een ongerept wandelparadijs, terwijl Kingston een schat aan Caribische volkscultuur te bieden heeft. Jamaica, een voormalige Britse kolonie, ligt midden in de Caribische Zee. Haar naaste buren zijn Cuba en Haïti en indirect Trinidad & Tobago. De belangrijkste aanvoerroutes naar Jamaica lopen via de Verenigde Staten. Via het luchtruim, kun je vanuit Nederland met diverse maatschappijen direct op het eiland aanvliegen.

Jamaica hoogtepunten

Ga op zoek naar de culturele en culinaire schatten van Kingston, trek door de betoverend mooie natuur van de Blue Mountains, strijk neer bij kunstenaarsbolwerk Goldeneye en laat alle nieuw opgedane indrukken bezinken met uw voeten in het zand.

De Blue Mountains domineren het landschap van het eiland. Het hoogste punt ligt in het oosten; de Blue Mountain Peak telt 2300 meter. Het westen van het eiland staat bekend als Cockpit Country, vanwege het immer op en neer gaande heuvellandschap. De oorspronkelijke eilandbewoners noemden hun land ‘Xamaka’: land van bomen en water. De moderne mens heeft het overweldigende natuurschoon er gelukkig nog niet kunnen verdringen.

Rondreis Jamaica
De vorm van het eiland leent zich uitstekend voor een rondreis langs de kust. Deze voert langs vrijwel alle grote bezienswaardigheden. Comfortabel openbaar vervoer bestaat niet in Jamaica. Je kunt het beste reizen met een huurauto. Begin bijvoorbeeld vanuit Kingston of Montego Bay volg van daaruit de wegen langs de kust.

Oostwaarts vanuit Montego Bay is het plaatsje Ocho Rios een uitstekende eerste stop. Het oude koloniale kustplaatsje is beroemd om de hoge waterval die zich recht uit de bergen op het strand stort. Verder is dit de aangewezen plek om te genieten van Jamaica’s visspecialiteiten.

Verder naar het oosten ligt Portland, een prachtige groene en bergachtige provincie. Door de hoge golven uit de richting van de Atlantische Oceaan biedt Portland de beste surfmogelijkheden. Ook bevindt zich hier het strand waar de film The Blue Lagoon in 1980 werd opgenomen. Vanuit Portland kun je ook de noordkant van de Blue Mountains, het enige gebergte van Jamaica, te verkennen.

Langs de kust naar het zuiden voert de route verder naar Kingston, een broeierige tropische metropool van een miljoen inwoners. In deze stad vormen het Bob Marley Museum, de dancehall clubs en de vele markten de grootste bezienswaardigheden. Overal waar je gaat of staat, hoor je de klanken van reggae. Vanuit de stad zijn de Blue Mountains zichtbaar en kun je met een korte taxirit een mooie wandelroute bereiken. Het is ook mogelijk om in een berghut te overnachten. Voor de kust van Kingston ligt Port Royal; een Engels fort dat vrijwel volledig verwoest is door een aardbeving. De ruïnes bieden een interessante kijk op de voormalige aanwezigheid van de Europese kolonisten.

Volg de kust verder door naar het meest westelijke dorpje van het eiland, Negril. Dit voormalige vissersdorp wordt tegenwoordig overspoeld door toeristen die willen genieten van de bijzondere zonsondergang. Het kilometers lange strand biedt uitzicht op een knalrode zon die in de Caribische Zee langzaam verdwijnt.