Fascinerend en kleurrijk India

India! Het land wat ieder voorstellingsvermogen te boven schiet. Nergens maakt het straatbeeld zo chaotisch, maar nergens tref je kleurrijkere mensen. Dit land wordt geleid door spiritualiteit. Van de lijkverbrandingen en onderdompelingen in Varanasi tot aan de rijke theeplantages in het Zuiden.

India is een land van contrasten. Van overweldigende geuren en kleuren, van arm en rijk, van overvolle steden en onherbergzame gebieden. India is een land dat fascineert. Het is voor een Europeaan een bijna niet na te vertellen gebeurtenis om geheel ondergedompeld te worden in de spirituele wereld. India is een wereld van uitersten. Je maakt kennis met armoe maar ook met onvoorstelbare rijkdom. Duizenden jaren oude tempels, rinkelende belletjes van honderden pagodes, hindoeisme, maar bovenal gastvrijheid en vriendelijkheid en dat is wat het land tot zo’n heerlijk land maakt voor een rondreis. Het verleden van India leeft in schitterende paleizen, tempels en moskeeën.

Het noorden van India is één van de meest kleurrijke en exotische gedeelten van dit immense land. Vooral de deelstaat Rajasthan is het gebied van een bont geklede bevolking, prachtige tempels, immense forten, eeuwenoude tradities en het in zijn traditionele vorm voorkomende hindoeïsme. De Taj Mahal in Agra, het grootste liefdesmonument ter wereld, de verlaten stad Fatehpur Sikri midden in de woestijn, Varanasi met haar lijkverbranding in de heilige Ganges en het gigantische Amber Fort bij Jaipur zijn hier enkele voorbeelden van. Het zuiden is compleet anders. Groen heuvelachtig land vol met theeplantages en jungles. Tijdens een rondreis India gaat u dit allemaal meemaken, persoonlijk ervaren en nooit meer vergeten.

India is een verzameling van totaal verschillende culturen, eindeloze bezienswaardigheden, prachtige natuur en verschillende inwoners; van Sadhoes met hun eigenaardige rites en Sikhs met hun brede snorren, tot kleurig uitgedoste Hindoes.

Met de trein
In India is er eigenlijk maar één manier van reizen en dat is per trein. Het spoorwegnet is wijdvertakt en redelijk efficiënt en is naast goedkoop, ook avontuurlijk. Vanuit Mumbai (Bombay) neem je de trein naar Aurangabad, de uitvalsbasis naar Ellora en Ajanta.

In Ellora kun je 34 uit rotsen gehakte tempels zien van drie religies: Boeddhistisch, Jaïnistisch en Brahmaans. Bijzonder om te zien dat deze tempels helemaal met de hand uit de harde rots zijn gehakt. In Ajunta bevinden zich 29 Boeddhistische grotten met prachtige sculpturen en wandschilderingen.

Chennai
Zuidwaarts ligt Hyderabad, een oud Moslimbolwerk in het overwegend Hindoeïstische Zuiden van India. Deze ommuurde oude stad herbergt een aantal oude Moslimmonumenten en drukke bazaars met een oriëntaalse sfeer. Van Hyderabad is het zevenhonderd kilometer naar de badplaats Chennai, het vroegere Madras.

Chennai, met zijn statige Victoriaanse gebouwen en villa’s, is een overblijfsel van het Britse koloniale verleden en door de Dravidische Tamilcultuur erg relaxed. Wees voorzichtig met het eten, het zuiden staat bekend om ‘very, very spicy’. Vanuit Chennai kun je met de bus naar Mahabalipurum, een prachtige oude havenstad langs een bounty-wit strand met veel uit ruwe steen gehouwen tempels en grotten.

Gouden stad
Kanchipuram, ook wel de Gouden Stad genoemd ligt 76 kilometer ten zuidwesten van Chennai en is een van de meest spectaculaire bedevaartscentra. De omgeving wordt bepaald door torenhoge ‘goporums’ van zo’n duizend oude tempels. Kanchipuram staat ook bekend om zijn fraai gekleurde kwaliteitszijde en zijn zilver- en goudbrokaat. Vanuit Chennai spoor je naar Madurai, de oudste stad van Zuid-India die om zijn vele tempels wel het Athene van het oosten wordt genoemd. Het hoogtepunt hier is de Meenakshi tempel.

Periyar is de volgende stop. Hier kun je het Periyar National Park bezoeken. Dit park ligt om een kunstmatig meer heen en het landschap varieert van tropisch moessonwoud tot open grasvlaktes. Met een beetje geluk spot je veel wild life.

Mumbai
De reis naar Kumarakom voert door de deelstaat Kerala waar je afwisselend schitterend groene jungles, bananen- en theeplantages ziet. Uit Kumarakom vertrekken boottochten over het Vembanabad Meer naar de ‘backwaters’; een gigantisch netwerk van kanaaltjes, riviermondingen en meren tussen rijstvelden en palmolieplantages.

Via de levendige havenstad Cochin reis je noordwaarts naar Mysore, waar tussen de geur van sandelhoutbomen een sprookjesachtig maharadja paleis ligt. Vanuit hier pak je de trein naar de grote stad Bangalore, waar een binnenlandse vlucht je terugbrengt naar Mumbai. Een grote stad met zeventien miljoen inwoners en werelds grootste filmindustrie. Zonder een bezoek aan één van de honderden cinema’s kun je de stad niet verlaten. Regal Cinema, Mumbai’s eerste art deco cinema uit 1933, is misschien wel de mooiste.

Bezienswaardigheden zijn er ook: het Chatrapathi Shivaji Terminus treinstation, dat meer weg heeft van een kathedraal; het Prince of Wales museum, een prachtig gebouw in de Indo-Sarcenic stijl, met daarin een mooie collectie van India van toen en nu.

Informatie en tips
In India is de voertaal Hindi, maar er wordt ook overal Engels gesproken. De munteenheid is de Rupee, 1 euro is 59,23 rupees. Het zuiden van India heeft een tropisch klimaat; het hele jaar warm, met in oktober en november de regentijd. India is een redelijk veilig land, wees alleen voorzichtig met eten en drinken. Eet geen rauwe dingen en drink alleen gebotteld water.