Turkije is het land waar de tulpen vandaan komen – ja, echt! – en waar de zon altijd lijkt te schijnen. Ooit heette het klein Azië en nu is het een van de meest populaire vakantielanden met een zee vol exotische vissen, de meest luxueuze appartementen en heerlijk fruit. Turkije telt ruim 74.93 miljoen inwoners en de hoofdstad is Ankara. Alanya daarentegen is beter bekend bij reizigers en toeristen en is daarmee ook een van de meest bezochte badplaatsen voor een last minute Turkije. Bananenboten, bergen en bruine velletjes, markten, rijkdom en armoe: een last minute Turkije is een reis naar het land van contrast, schoonheid en lekker eten.

Zoals in veel landen verschilt de omgangsnorm in Turkije per regio. De toeristische gebieden van Turkije – zoals onder andere Istanbul en Ankara – zijn gewend aan westerse omgangsnormen, maar het authentiek traditionele Oost-Turkije is hiermee in hevige tegenstrijd. Hier houd je je aan de Turkse gebruiken die overeenkomen met de vuistregels van de Islam, de Turkse godsdienst. Cultuur snuiven tijdens een last minute Turkije doe je onder andere tijdens een excursie naar een tempel, antieke stad en verscheidene, grootse musea. Voorbeelden van trekpleisters zijn de bijzondere rotsgraven aan de Lycische kust, typisch Turkse bazaars waar je van alles en nog wat voor ogen krijgt en een bezoek aan de Blauwe Moskee in Istanbul. Afdingen, charmeren en vermaken: typerend voor de Turkse cultuur!

Turkije is niet alleen een van de populairste all inclusive bestemmingen in Europa, je kunt hier ook nog flink voordeel halen als je een lastminute boekt. Met name aan de Turkse Rivièra, een populaire zonbestemming, worden veel lastminutes aangeboden.

In deze kuststrook in het zuiden van Turkije heerst een mediterraan klimaat, dus goed weer is praktisch gegarandeerd. Bekende badplaatsen in Turkse Rivièra zijn onder andere het grotere Antalya en Alanya en Bodrum. Behalve aan het strand liggen en genieten, is er nog veel meer te doen. Zo heeft Antalya een historisch centrum met verschillende moskeeën en pleinen, winkels en lokale handelaars. In Bodrum vind je kasteel St. Pieter, waarin een openluchttheater gehuisvest is. Alanya ligt aan de rivier Dimcayi, waar je kunt picknicken in boomhutten (romantisch!) en je vindt er mooie druipsteengrotten.

Als je ergens goedkope merkkleding, souvenirs en specerijen wilt kopen, doe je dat wel in Turkije. Een last minute Turkije betekent naast zon en strand ook een onvergetelijke winkelbeleving. De eindeloze marktstraatjes en als klap op de vuurpijl De Grote Bazaar in Istanbul vormen een waar shopparadijs. Houd rekening met intensief handjeklap: afdingen is in Turkije de normaalste zaak van de wereld en in wezen zelfs een topsport. Populaire badplaatsen zoals Antalya, Kemer en Belek zijn het walhalla op het gebied van dansen en feestvreugde. Hier kun je in de stadscentra tot in de vroege uurtjes stappen, feestvieren en genieten van alles wat het Turkse nachtleven zo bijzonder maakt.

Eten en drinken in Turkije
De Turkse keuken neemt plaats drie in op de lijst van beste keukens ter wereld. Turkse lekkernijen zijn onder andere baklava en rolletjes gevuld met feta, lamskebab en humus. En vergeet ook het kenmerkende Turks fruit niet natuurlijk: de zachte, zeer zoete en vrolijk gekleurde ‘snoepjes’, die je ongetwijfeld vriendelijk toelachen zodra je de markt oploopt of je een kijkje neemt in een Turkse levensmiddelenwinkel. Ben je op zoek naar een leuk en specifiek eettentje, wees dan consequent en zoek gericht: Turkse obers begeleiden je namelijk maar wat graag, zonder pardon en mét een vriendelijke glimlach, naar het eerste de beste tafeltje, in hun paleisje welteverstaan.