Met gastvrije lokale bevolking, bloeiende theevelden en idyllische stranden is Sri Lanka een gemeenschappelijke plek op vele topbestemmingslijsten; en het is geen verrassing waarom. Maar is Sri Lanka veilig voor vrouwen om te singlereizen? Het antwoord is ja, maar er zijn natuurlijk altijd een paar dingen die je kunt doen om je veiliger en zekerder te voelen tijdens je reis.

De glooiende heuvels die het eiland omringen zorgen voor een rustig toevluchtsoord waar reizigers worden uitgenodigd om hun los te komen van alle hectiek en in plaats daarvan hun innerlijke zen te vinden. Hier kunt u de ware essentie van Sri Lanka’s rijke boeddhistische cultuur ervaren en de geschiedenis volgen door oude pelgrimstochten door enkele van de oudste steden ter wereld.

Gezien Sri Lanka relatief klein is, zijn de hoeveelheid activiteiten en de verbazingwekkende plaatsen om te bezoeken groots. De lange lijst van must-do activiteiten in Sri Lanka, en het feit dat het een veiligheid en gastvrijheid ademt maakt het een aantrekkelijke bestemming voor vrouwelijke solo-reizigers.

ik zoek een singlereis

Hoewel het een veilig land is zul je in Sri Lanka, net zoals in ieder land, je altijd bewust moeten zijn van risico’s en veiligheid. Ook zul je je aan de lokale cultuur en tradities moeten aanpassen en respect te tonen voor de Srilankezen. Hieronder enkele tips.

1. 1. Degelijke kleding
Probeer bij een bezoek aan Sri Lanka wat meer conservatieve kleding in te pakken voor de dagen dat u de steden verkent en laat bikini’s en schrale stukken achter voor de dagen die u op het strand doorbrengt. Niet alleen zijn de lokale bevolking er niet aan gewend, maar het kan ook gezien worden als een gebrek aan respect voor de boeddhistische cultuur, die de primaire religie in Sri Lanka is.

2. 2. Vermijd ’s nachts alleen zijn
Hoewel vrouwelijke solo-reizigers vrij zijn om overdag te reizen waar ze willen, is de nacht een andere zaak. Loop niet laat in de nacht naar huis of vang een tuk-tuk in je eentje, maar reis met een groep naar huis en vraag om eerst afgezet te worden. Voor extra voorzorgsmaatregel, kunt u uw aanpassing ook vertellen welke tijd u om thuis denkt te zijn zodat zij weten u veilig bent.

3. 3. Houd je kop erbij in het openbaar vervoer.
Het openbaar vervoer in Sri Lanka is zowel betrouwbaar als betaalbaar, maar zoals in de meeste steden zijn er in de spitsuren veel passagiers samengepakt. Dit betekent helaas dat het aanraken van vreemden onvermijdelijk is en kan soms degenen die een voorliefde hebben voor jou aanmoedigen om misschien ongepast te handelen. Als u zich ongemakkelijk voelt, veranderen uw stoel, of zitten met lokale vrouwen (die ook gaan door dit). Probeer, net als bij het bovenstaande punt, ook ’s nachts geen treinen of bussen te nemen en houd het gewoon overdag in gebruik.

4. 4. Verantwoordelijk drinken
Hoewel net als Thailand, biedt Sri Lanka de mogelijkheid om deel te nemen aan de hele nacht strand feesten, voor een vrouwelijke solo-reiziger is het belangrijk om je verstand over je te houden en een aantal van de grote avonden uit te besteden. Het laatste wat je wilt is dat je in een situatie bent waar je in het buitenland bent en niet helemaal begrijpt waar je bent of wat er aan de hand is. Dus, misschien ga je met vrienden naar het feestje dat je goed hebt leren kennen, of geef het drinken een misser in Sri Lanka en omarm in plaats daarvan een spirituele ontgifting als geen ander (er is geen betere plek om het te doen!).

5. 5. Kies accommodatie direct in de actie
In de buurt blijven van alle belangrijke attracties betekent niet alleen dat u geld bespaart op transport, maar ook dat u niet op afgelegen plekken hoeft te zijn waar niet veel mensen om u heen zijn. Alleen reizen kan ertoe leiden dat u zich in een kwetsbare situatie bevindt, en als u zich in dichtbevolkte gebieden bevindt, bent u er zeker van dat er altijd mensen in de buurt zijn als u hulp nodig heeft op elk moment.

6. 6. Vraag altijd om hulp wanneer nodig.
Aarzel nooit om om hulp te vragen! Sri Lankanen zijn zeer gastvrije en vriendelijke mensen en willen graag helpen met alles wat je nodig hebt, vooral als je je onveilig voelt of aanwijzingen nodig hebt. Niet iedereen zal Engels spreken, dus het is een goed idee om een paar basiszinnen te leren voor je reis. Er zijn drie officiële talen in Sri Lanka: Engels, Sinhala en Tamil; hier zijn een paar zinnen om u op weg te helpen.

Belangrijke zinnen in het Sinhala
හෙලෝ (Hallo): Hallo, hallo.
මට උදව් ි අවශ්යයි (Mata udav avaśyayi): Ik heb hulp nodig
ඔබට ස්ත ියුතියියි (Obata stutiyi): Bedankt
නාන කාමරය කොහෙද (Nāna kāmaraya koheda): Waar is de badkamer?
Belangrijke zinnen in het Tamil
வணக்கம் (Vanakkam): Hallo.
எனக்கு உதவி தேவை (Enakku utavi tēvai): Ik heb hulp nodig
நன்றி (Nanri): Bedankt
குளியலறை எங்கே (Kuliyalarai enkē): Waar is de badkamer?

 

Is Sri Lanka veilig voor vrouwen om solo te reizen? Het antwoord is ja, maar er zijn natuurlijk altijd een paar dingen die je kunt doen om je veiliger en zekerder te voelen tijdens je reis.

Er zit kracht in het vertrouwen in je gevoel: als een situatie niet goed voelt, doe het dan niet. Natuurlijk is het vleiend om aandacht te krijgen voor je reis naar Sri Lanka, maar als je merkt dat je ergens weggenomen bent van de drukte en je je ongemakkelijk begint te voelen, geef het dan gewoon een misser. Ook, als u zich ongemakkelijk voelt, wees dan zeker van de signalen die u aan mensen geeft en zij zullen uw wensen respecteren.

8. 8. Houd uw familie en vrienden op de hoogte
Hoewel ze misschien weer thuis zijn, is het een goed idee om je familie en vrienden op de hoogte te houden van waar je naartoe gaat en waar je verblijft. Op de ‘Zoek je vrienden’ iPhone app kun je je locatie ingeschakeld houden zodat je contacten je locatie kunnen volgen en merken dat er iets een beetje vreemd wordt. Zij kunnen dan, indien nodig, contact opnemen met de autoriteiten of de gastheer van je accommodatie namens jou.

9. 9. Of…. Reis met een groep!
Hoewel er veel voordelen zijn aan solo-reizen, brengt reizen in groepsverband een geheel nieuwe soort ervaring met zich mee! Misschien bezoekt u alleen Sri Lanka alleen omdat uw vrienden het allemaal druk hebben, of verschillende plaatsen op hun lijstje hebben staan, maar dit betekent niet dat u alleen moet gaan. Groepen zijn een geweldige manier om veilig te blijven en dingen te proberen die je misschien niet had kunnen doen als je alleen was. Het is ook zeer kosteneffectief om te reizen als een groep, met het splitsen van tuk-tuks voor vervoer, het delen van meerdere gerechten om een echte smaak van Sri Lanka te krijgen, en zelfs genieten van groepskortingen op accommodatie. Om nog maar te zwijgen van het feit dat je de ervaring met andere mensen kunt delen en levenslange vrienden kunt maken.

Hoewel deze tips mogelijke risico’s met zich meebrengen, laat u zich niet afschrikken voor Sri Lanka, want de mensen hier, als geheel, zijn zeer oprecht en gastvrij. Het is veel waarschijnlijker dat je in een lokaal huis wordt uitgenodigd voor een jackfruit curry (een populaire Sri Lankaanse delicatesse) dan dat je wordt geplukt. Het is echter goed om zich bewust te zijn van de risico’s en dienovereenkomstig voorzorgsmaatregelen te nemen, zodat u kunt ontspannen en genieten van uw tijd in het land van warme glimlachen, rustige omgevingen en betoverende wilde dieren.

ik zoek een singlereis